X

Fant du ikke det du lette etter?

Før du går hadde vi satt pris på hvis du svarte på noen få spørsmål:

Hva var målet for besøket ditt?
Fant du det du lette etter?
Dine tilbakemeldinger hjelper oss å forbedre vår nettside og din brukeropplevelse. 
Alle svar er anonyme.

Våre beste filmtips

12.03.2021

icon-01
icon-02
Hva er det viktigste å huske på når man skal filme? Vår filmmagiker har ramset opp sine beste tips!REN LYD
God lyd er essensielt når man skal lage film - men lyden har absolutt ingenting med selve kameraet å gjøre. Du kan ha filmet nydelige klipp, men dersom lyden ikke matcher den visuelle kvaliteten, vil seeren falle av allerede ved introen. Derfor bør du alltid holde et øye med lydnivået, og forsikre deg om at mikrofonen fanger opp lyden. Det er også viktig å være obs på bakgrunnsstøy, samtidig som lydnivået er høyt nok til at man kan lytte behagelig. Dersom man har bakgrunnsstøy i lydfilen, kan man alltids forbedre dette i redigeringen - men du vil alltid ende opp med et bedre resultat dersom du fanger opp utfordringene og løser disse under selve opptaket. 

Tipset her er å bruke en god mikrofon. 


RIKTIG FOKUS
Fokus er den ene tingen du absolutt ikke kan gjøre noe som helst med i redigeringen, så her må man være nøye og sørge for at man filmer med riktig, skarp fokus. Sørg derfor for at objektet du skal filme, ser skarpt ut på skjermen. Får man ikke fokuspunktet man ønsker, kan det være lurt å skru av autofokus og stille alt manuelt - da unngår man også at fokuset skifter plutselig. Vi foretrekker å kun bruke manuell fokus når vi filmer. Da vet vi med sikkerhet at vi får akkurat det fokuset vi ønsker. For å vite om objektet ditt er i fokus eller ikke, er det lurt å zoome seg inn på objektet, for å sjekke hva som faktisk er i fokus. Når man bruker manuell fokus, er det viktig å være påpasselig dersom objektet beveger seg mye. Da må man bruke høy blender (mindre dybde) slik at fokuspunktet blir større. Lav blender vil ha et mindre fokusområde og gjøre resten uskarpt. 

Når det er sagt, har autofokus blitt mye bedre enn hva det var for noen år siden! Dersom du stoler på ditt kamera sin autofokus, så kjør på med det!


GOD LYSSETTING
Lyssetting er ett av de viktigste elementene under selve filmingen. Det er nemlig lyset som bestemmer om klippet blir bra eller dårlig. Gode lysforhold vil naturligvis fremme objektet og få frem detaljene. Dårlig lys - derimot, kan føre til at klippet fremstår som flatt og lite flatterende. Følg disse tipsene, dersom du ønsker å skape noe unikt:
  • Sørg for at det lyseste punktet i bildet, er det du ønsker at seeren skal fokusere på. Øyet vårt vil alltid gå mot det lyseste punktet i et bilde. Dette gjelder også for mørke punkt, dersom bildet ellers er lyst. Sørg derfor for at objektet som skal være i fokus enten er det lyseste - eller mørkeste punktet i bildet.
     
  • Bruk mykt lys. Kort og enkelt forklart, så er man på jakt etter lys som ikke kaster harde skygger på objektet. En enkel måte å oppnå dette på, er å stille seg ved siden av et vindu (med kamera) med hvite gardiner trukket for.


VALG AV LOKASJON
Valg av lokasjon påvirker de tre overordnede punktene. Dermed bør du velge en lokasjon som gir deg en balanse mellom ren audio, riktig fokus og god lyssetting. Det kan ofte være fristende å velge lokasjonen ut i fra det estetiske, men her er det lurt å tenke smart! Det vi er på utkikk etter når vi skal bestemme lokasjon er; dybde. Man ønsker ikke å filme objektet sitt opp mot en vegg, og at seeren skal oppfatte objektet som fokuspunkt, i tillegg til at lokasjonen komplementerer innholdet og budskapet i videoen.


TA HENSYN TIL PUBLISERING
Hvor skal filmen publiseres? Man bør alltid tenke over hvor filmen skal publiseres, før man i det hele tatt begynner å filme. Grunnen for dette, er at man gjerne må tenke på utsnitt og ulike format, i tillegg til å bestemme hva som funker best på de ulike kanalene. Skal filmen publiseres som innlegg  på Instagram, bør videoen være kvadratisk. Dersom filmen skal legges i stories - derimot, må man filme slik at man kan lage filmen i 9x16 format. “Mobilformat”, enkelt forklart. 

Vårt tips er å bruke hjelpelinjer med spesifikke layouts i kameramonitoren, slik at du kan se hva som fungerer for de ulike formatene. 


Del gjerne innlegget med noen som kan ha nytte av tipsene fra oss her i Destino. 

Sjekk ut @destino_norway på Instagram for å få en sniktikk bak kulissene!

 
icon-01
icon-02

Andre artikler

E-læring kurs for Add Energy

DESTINO

Setter kurs mot bærekraftighet

DESTINO

Banebrytende verktøy for ortose- og protesebrukere

DESTINO